logo
Blog
Top
Koffie op reis

Citygidsen

Op reis gaan? Proef de lekkerste koffie
Koffie op reis

Proef de beste koffie op reis

Home is where my coffee is. Dat mag je hier wel heel letterlijk nemen. Wij verkennen met ongelofelijk veel plezier de hele wereld, genieten van de mooiste vergezichten, proeven de vreemdste nieuwe – vaak heerlijke – gerechten, maar één ding is er elke reis bij: koffie. Het is onze wake-up call ’s ochtends vroeg, onze power shot doorheen een lange vliegreis, ons zen-momentje in de namiddag en in deca-versie zelf een heerlijk slaapmutsje. In deze landen ga je zelfs nog een stapje verder: hier vind je de beste koffies ter wereld.

1. Obrigado, Brazil! Gracias Colombia!

Aangezien we niet zonder onze dagelijkse dosis cafeïne kunnen, zijn we éxtra blij als de reis richting een echt koffieland gaat. In de supermarkt staat altijd mooi op de pakjes gedrukt waar de koffiebonen (hoofdzakelijk) vandaan komen. Dat alleen al doet ons rillen van de reiskriebels.

Je mag er bijvoorbeeld zeker van zijn dat je in Zuid-Amerika nooit zonder koffie komt te zitten: Brazilië en Colombia leveren wereldwijd de heerlijkste, sterkste koffiebonen. Je bakje troost is daar echt op elke straathoek te vinden.

Wist je dat een derde van alle koffie ter wereld van Braziliaanse koffiebonen is gemaakt? Niet moeilijk, Braziliaanse koffie is heerlijk bitterzoet en perfect geschikt voor espresso’s.

Colombiaanse koffie vind je dan weer in het iets duurdere koffiesegment: de Colombiaanse bonen zijn namelijk van de arabica variëteit en die is nét dat tikkeltje specialer. Wil je zeker zijn van een écht kopje Colombia, dan ga je voor een single blend, zoals bij Dolce Gusto. Veel cafeïnato’s vinden Colombiaanse koffie dan ook de allerbeste.

Koffie uit brazilie

2. Iemand een heerlijk kopje Vietnam?

In Vietnam bestel je geen koffie, maar ca phe. Wat zeg je? Café? Jep, koffie werd er geïntroduceerd door Franse kolonisten, maar werd al snel een vaste waarde. Vietnam is het op een na grootste koffieproducerende land ter wereld, veel blended koffies van bijvoorbeeld Senseo bevatten koffie uit Vietnam.

Naast de wereldwijde export heeft Vietnam zelf ook een echte koffiecultuur. Wat denk je bijvoorbeeld van koffievariaties met yoghurt, eieren en zelfs fruit? Niet moeilijk dat je in Vietnam echt overal heerlijke koffiebars vindt – vaak elk met hun eigen speciale versie of smaakjes.

Wil je een koffieplantage bezoeken, dan reis je best naar de regio Da Lat die de bijnaam ‘Vietnamees Europa’ kreeg door het milde klimaat en het heuvelachtige landschap. Naast koffie wordt hier ook heel wat van de Vietnamese thee en zelfs bloemen geteeld.

Naast Zuid-Amerika en Vietnam zijn er natuurlijk nog veel meer echte koffielanden. Sommige omdat ze koffiebonen produceren, denk maar aan Costa Rica, Guatemala, Ethiopië en Jamaica. Maar er zijn ook landen waar de inwoners echt verknocht zijn aan hun bakje troost en dan ook de beste koffiezetters zijn: Napels, Turkije, Marokko en Australië bijvoorbeeld. Genoeg opties voor je volgende koffietrip, niet?

Download je gratis reisgids Napels en Amalfikust