logo
Blog
Top
Strandhuisjes Texel Waddeneilanden

Citygidsen

Bezoek de mooiste steden van het Midden-Oosten zoals Dubai, Tel Aviv, Amman of Istanbul
Strandhuisjes Texel Waddeneilanden

13 mooie autoroutes voor een roadtrip door Nederland

5/5 - (1 stemmen)

Ontdek Nederland op een unieke manier door prachtige rondreizen te maken met de auto. Van schilderachtige landschappen tot historische steden, Nederland heeft veel te bieden voor reizigers die graag de weg op gaan. Hieronder vind je een selectie van 13 van de mooiste rondreizen die je kunt maken, elk met zijn eigen charme en hoogtepunten.

1. De Veluwe en de Hanzestedenroute

Start je reis in het hart van Nederland, de Veluwe. Dit uitgestrekte natuurgebied biedt een overvloed aan bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Vervolg je tocht langs de schilderachtige Hanzesteden aan de oevers van de IJssel. Verken historische plaatsen zoals Zutphen, Deventer en Zwolle, waar je kunt genieten van prachtige architectuur, gezellige winkelstraten en uitstekende culinaire ervaringen.

Grote markt van Zwolle

2. Langs de Waddeneilanden

Stap in je auto en volg de kronkelende kustlijn voor een rondreis Waddenzee. Geniet van adembenemende uitzichten, vogelrijke wetlands en uitgestrekte zandstranden. Maak stops in charmante havenstadjes zoals Harlingen, waar je kunt proeven van verse visgerechten en de unieke sfeer van het Waddengebied kunt ervaren. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Werelderfgoed Waddeneiland Schiermonnikoog, waar rust en natuur samenkomen.

bezienswaardigheden-waddeneiland-schiermonnikoog

3. Verken Zeeland en Zeeuws Vlaanderen

Ontdek de schoonheid van de Zeeuwse kust met zijn uitgestrekte duinen, brede stranden en schilderachtige dijkdorpjes. Bewonder de indrukwekkende Deltawerken, waar waterveiligheid en innovatie samenkomen. Verken historische stadjes zoals Veere, met zijn sfeervolle havens en monumentale gebouwen, en Domburg, een geliefde badplaats met een rijke artistieke geschiedenis.

Download je gratis reisgids Zeeland

4. Holland boven Amsterdam

Laat je betoveren door het typisch Nederlandse landschap van polders, molens en waterwegen ten noorden van Amsterdam in Holland boven Amsterdam. Verken pittoreske dorpen zoals Marken, waar kleurrijke houten huizen op palen boven het water staan, en Volendam, bekend om zijn traditionele klederdracht en ambachtelijke kaasmakerijen. Maak een tussenstop in Edam, waar je kunt genieten van kaasproeverijen en een wandeling langs de historische grachten.

5. De Hollandse Tulpen en bollenroute

Tijdens het voorjaar is de Bollenstreek een waar kleurenspektakel met zijn uitgestrekte velden vol tulpen, hyacinten en narcissen. Bezoek de wereldberoemde Keukenhof, waar miljoenen bloemen in bloei staan en prachtige bloemenshows te bewonderen zijn. Verken historische steden zoals Haarlem, met zijn sfeervolle binnenstad en levendige markten, en Leiden, de oudste universiteitsstad van Nederland.

6. De Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnroute

Ontdek het afwisselende landschap van de Utrechtse Heuvelrug, met zijn uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en schilderachtige landgoederen. Volg de kronkelende loop van de Kromme Rijn langs charmante dorpjes zoals Amerongen, met zijn imposante kasteel, en Wijk bij Duurstede, met zijn sfeervolle historische centrum en middeleeuwse kasteelruïne.

7. De Drentse hunebeddenroute

Stap terug in de tijd en ontdek de prehistorische schatten van Drenthe, waaronder de indrukwekkende hunebedden die duizenden jaren oud zijn. Bezoek historische plaatsen zoals Assen, de bruisende hoofdstad van de provincie, en Coevorden, een vestingstad met een rijke geschiedenis en goed bewaard gebleven verdedigingswerken.

8. Met de auto door Friesland

Vaar over de uitgestrekte meren en kanalen van Friesland, ook wel het land van water en wind genoemd. Verken pittoreske stadjes zoals Sneek, bekend om zijn waterrijke grachten en beroemde waterpoort, en Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa in 2018. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het idyllische dorpje Sloten, dat bekend staat als het kleinste stadje van Friesland.

9. De Limburgse Heuvellandroute

Laat je betoveren door het glooiende landschap, de wijngaarden en pittoreske dorpjes in het zuiden van Nederland. Verken het charmante stadje Valkenburg, bekend om zijn historische kasteelruïne en grottenstelsel, en geniet van een wandeling door het schilderachtige stadje Gulpen, omringd door groene heuvels en kabbelende beekjes. Sluit je reis af in Maastricht, waar je kunt genieten van culinaire hoogstandjes, eeuwenoude kerken en gezellige pleinen.

10. De Twentse kastelenroute

Ontdek het rijke historische erfgoed van Twente met zijn imposante kastelen, statige landhuizen en sfeervolle dorpen. Bezoek Kasteel Twickel, een van de grootste kastelen van Nederland, en verken charmante stadjes zoals Ootmarsum, bekend om zijn kunstgalerijen en gezellige terrassen, en Oldenzaal, met zijn historische stadskern en levendige markten.

11. De Groninger wierdenroute

Verken het unieke landschap van Groningen met zijn karakteristieke wierdedorpen, middeleeuwse kerken en uitgestrekte akkers. Bezoek historische plaatsen zoals Ezinge, met zijn archeologisch museum en goed bewaard gebleven wierde, en Warffum, waar je een kijkje kunt nemen in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. Sluit je reis af in de bruisende stad Groningen.

12. De Gelderse kastelenroute

Volg de rivieren de Waal en de Rijn langs imposante kastelen en landgoederen in Gelderland. Bezoek hoogtepunten zoals Kasteel Doorwerth, dat majestueus uitkijkt over de rivier, en Kasteel Ammersoyen, een middeleeuws fort met imposante torens en grachten. Maak een tussenstop in het historische stadje Buren, de voormalige residentie van het Nederlandse koningshuis, en verken zijn charmante straatjes en historische gebouwen.

12. De Gelderse kastelenroute

Volg de rivieren de Waal en de Rijn langs imposante kastelen en landgoederen in Gelderland. Bezoek hoogtepunten zoals Kasteel Doorwerth, dat majestueus uitkijkt over de rivier, en Kasteel Ammersoyen, een middeleeuws fort met imposante torens en grachten. Maak een tussenstop in het historische stadje Buren, de voormalige residentie van het Nederlandse koningshuis, en verken zijn charmante straatjes en historische gebouwen.

13. De Nederlandse Kustroute

Rijd langs de uitgestrekte duinen, vuurtorens en badplaatsen aan de Noordzeekust van Noord-Holland. Ontdek de bruisende stad Alkmaar, bekend om zijn kaasmarkt en sfeervolle grachten, en maak een wandeling langs de stranden van Bergen aan Zee. Breng ook een bezoek aan het pittoreske Egmond aan Zee, met zijn gezellige boulevard en historische vuurtoren, en maak de oversteek naar het Waddeneiland Texel, waar je kunt genieten van ongerepte natuur, schilderachtige dorpjes en verse visgerechten.

Met deze 13 rondreizen door Nederland heb je de mogelijkheid om de mooiste plekjes van het land te ontdekken, van de uitgestrekte natuur tot de rijke geschiedenis en bruisende steden. Veel plezier met het verkennen van Nederland.