logo
Blog
Top
Mooiste bezienswaardigheden Rome

Citygidsen

Dé 10 x mooiste bezienswaardigheden in Rome
Mooiste bezienswaardigheden Rome

Dé 10 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Vond je dit een leuke reisgids? Geef je het dan 5 sterren? post

Wanneer je aan bezienswaardigheden in Rome denkt, dan is het eerste wat je waarschijnlijk te binnen schiet het Colosseum. Echter heeft Rome zoveel meer te bieden, dat het zeker de moeite waard is om hier meer over te leren. Rome is cultureel gezien een van de mooiste steden ter wereld.

Rome barst van de mogelijkheden om je meerdere dagen de mooiste bezienswaardigheden te bezoeken. In dit artikel nemen we je mee langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Rome.

Tours en tickets in Rome

 

Waarom kiezen voor bezienswaardigheden Rome?

Waarom Rome het de moeite waard maakt om op stedentrip te gaan?

  • Prachtige architectuur: In eerste instantie kiezen veel mensen voor het bezoeken van Rome vanwege de vele unieke constructies. Twee mooie voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het Pantheon en het Colosseum. Beiden zijn het constructies die je nergens anders ter wereld tegen gaat komen. Dit is dan ook voor een groot gedeelte de aantrekkingskracht van Rome. Je weet bij een bezoekje zeker dat je een aantal bijzondere gebouwen tegen gaat komen.
  • Romeinse geschiedenis: Tegelijkertijd was Rome ooit natuurlijk de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Het Romeinse Rijk was destijds zo groot en belangrijk, dat Rome ook enorm rijk was. Dit is een belangrijke reden waarom er zoveel dure, prachtige gebouwen in Rome werden gemaakt. Niet alleen de belangrijkste personen in Europa werkten hier, maar ook het meeste geld was in deze stad te vinden. Een rijke Romeinse geschiedenis is het gevolg.
  • Prachtige kunstwerken: Verder vind je een ontzettend grote hoeveelheid prachtige kunstwerken terug. Dit strekt zich verder uit dan bijvoorbeeld alleen de eerdergenoemde gebouwen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen al naar de fonteinen in deze stad kijkt, dan is je trip eigenlijk al geslaagd. De Trevifontein is hier logischerwijs het toppunt van. Het nemen van een paar foto’s is een absolute must.
  • Italiaanse eten en klimaat: slot blijft het niet alleen bij kunst en cultuur. Rome heeft als Italiaanse stad namelijk nog veel meer te bieden. Traditioneel Italiaans eten heeft op veel mensen een enorme aantrekkingskracht. Een typische Italiaanse pasta of pizza mag natuurlijk niet ontbreken. Bovendien is het in Rome bijna altijd lekker weer. Zo bezoek je heerlijk op je gemak de verschillende bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft.
Rome

De top 10 beste bezienswaardigheden in Rome

Een overzichtje van de bekendste bezienswaardigheden van Rome die zeker niet te missen zijn bij je bezoek aan Rome. Onze top 10 bezienswaardigheden Rome:

1. Het Colosseum

Uiteraard trappen we deze lijst af met het Colosseum. Het is in veel opzichten het meest unieke gebouw dat Rome te bieden heeft. Dit gigantische amfitheater had in de Romeinse tijd een capaciteit van maar liefst 65.000 toeschouwers.

Op deze plek gingen gladiatoren de strijd met elkaar aan. In veel gevallen kwamen hier zelfs wilde dieren bij kijken. Vandaag de dag is een groot gedeelte van dit theater nog volledig intact. Zo kun je over de tribunes lopen, door de arena heen en ook de ondergrondse gangen bezoeken.

TIP: Let er daarom op dat je altijd vooraf je tickets voor het Colosseum Rome bestelt. Zo voorkom je dat je met een last minute teleurstelling te maken krijgt.

Colosseum Rome bezienswaardigheden

2. Trevifontein

Naast het Colosseum staat Rome ook bekend om de Trevifontein. Al met al is dit misschien wel de meest beroemde fontein ter wereld. De Fontona di Trevi is gebouwd in de barokstijl. Het is gebouwd in de 18e eeuw en beeldt Neptunus uit, de god van de zee.

Daarnaast staat de Trevifontein nog bekend om een bijbehorende mythe. Het schijnt namelijk zo te zijn dat als je een muntje in de Trevifontein werpt, je ooit terug zal keren in Rome. En gooi je er twee in? Dan maak je kans om in Rome je geliefde te ontmoeten.

Trevi fontein Rome bezienswaardigheden

3. Het Pantheon

De derde bezienswaardigheid in Rome op deze lijst is het Pantheon. Wat dit gebouw vooral zo uniek maakt, is de open koepel bovenaan het plafond. Hier komt licht door naar binnen. Het is tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk wat hier het idee achter was.

Gezien het Pantheon in 608 werd geschonken aan de Paus, is het nu nog steeds eigendom van hem. Verder vind je in deze kerk nog een aantal grafmonumenten terug van bekende personen. En het leuke is dat een bezoekje aan het Pantheon gratis is.

Ben je op stedentrip in Rome? Download dan zeker onze reisgids Rome met een complete stadswandeling voor je bezoek.

Pantheon Rome bezienswaardigheden

4. Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek bezoeken is een zeer imposant monument. Bovendien is het ook nog eens het geestelijke centrum van de Katholieke kerk als geheel. Dit heeft alles te maken met het feit dat het de woonplaats van de Paus is.

Gelegen in Vaticaanstad biedt het onderdak aan talloze prachtige kunstwerken. Bijvoorbeeld schilderijen van Michelangelo en Bernini. Bekend om zijn lange wachtrij is het wel slim om je bezoek tijdig voor te bereiden.

TIP: Wil je de Sint Pietersbasiliek bezoeken, dan dien je zeker je tickets online te boeken, anders kan je bijna niet binnen….

Vaticaan Rome

5. Vaticaanse museum + Sixtijnse Kapel

Gezien de rijkdom van de Katholieke kerk en daarmee ook de Paus, is er intussen een bijzonder uitgebreide kunstcollectie ontstaan. Van traditionele Romeinse voorwerpen en specifieke relikwieën tot aan de meest prachtige schilderijen. Dit alles vind je terug in het Vaticaanse museum, in maar liefst 54 verschillende zalen. Het absolute hoogtepunt dat je hier gaat tegenkomen, is natuurlijk de Sixtijnse Kapel. Geschilderd door Michelangelo is dit uitgegroeid tot een kunstwerk van mythische proporties.

TIP: Wil je graag de Sixtijnse kapel en Vaticaanse musea bezoeken? Dan raden we aan om een Vaticaan pas te kopen, hiermee bespaar je alvast een pak geld uit.

6. Forum Romanum

Dankzij het Forum Romanum ben je je in Rome voor even in staat om je in het Romeinse tijdperk te wanen. Dit was ooit namelijk het grote centrum van het complete Romeinse rijk. Je vond er markten, door keizers gebouwde architecturen en zelfs complete triomfbogen. Dichtbij het Forum Romanum gelegen, kom je ook nog de Palatijnse heuvel tegen. Hier tref je alle opgravingen van keizerlijke woningen aan. In je planning met te bezoeken bezienswaardigheden in Rome mag dit zeker niet ontbreken.

TIP: Wil je ook Forum Romanum en de Palatijnse heuvel bezoeken? Koop dan een ticket Colosseum + Forum Romanum hier online.

Forum Romanum Rome bezienswaardigheden

7. Piazza di Spagna (Spaanse Trappen)

Dan zijn we aanbeland bij het Piazza di Spagna. In Nederland vooral bekend onder de naam ‘Spaanse Trappen’. Deze trappen liggen aan de voet van een kerk, genaamd Trinita dei Monti. Het bijzondere van deze trappen is dat het er maar liefst 135 betreffen. Het is daarmee een flinke klim.

Onderaan de trap kom je wederom een prachtige fontein tegen, ontworpen door Bernini. Zo krijg je dankzij deze locatie als geheel een mooi inkijkje in het Rome van de 18e eeuw.

Spaanse Trappen Rome bezienswaardigheden

8. Castel Sant’Angelo

Het Castel Sant’Angelo, ofwel de Engelenburcht, is een hele bijzondere locatie in Rome. Ooit gebouwd in de 2e eeuw was het een mausoleum voor de keizer Hadrianus. Echter verscheen op deze plek in het jaar 590 ineens de engel Michaël. Naar verluidt maakte hij een einde aan de heersende pestepidemie.

Sindsdien plaatste de Paus van dat moment een bronzen beeld van Michaël bovenop deze burcht. Vandaar de huidige naam Engelenburcht. Wat veel mensen niet weten, is dat Pausen hier konden schuilen indien nodig. Er is namelijk een directe verbinding middels een tunnel met het Vaticaan.

9. Piazza Navona

Voor veel mensen is het Piazza Navona een van de meest opvallende plekken van Rome. Zo zul je in eerste instantie staan te kijken van de enorme grootte van dit plein. Het is als het ware volledig uitgestrekt. Dit heeft alles te maken met het feit dat het Piazza Navona eerst dienst deed als atletiekstadion. We hebben het dan echt nog over de Romeinse tijd.

Tegenwoordig vind je ook op dit plein weer een aantal fonteinen terug, waaronder van Bernini. Gezien hier eerst een atletiekstadion stond, is het wel nog mogelijk om hier opgravingen van te bezoeken. En wil je even tot rust komen? Dan doe je dit op een van de terrassen van de cafés. Je kunt dan ook nog eens genieten van de vele straatartiesten die op deze locatie vaak te vinden zijn.

TIP: Download onze gratis stadswandeling in Rome, deze brengt je langs alle highlights van de stad.

Piazza Navona Rome

10. Villa Borghese

Als laatste bezienswaardigheid van Rome op deze lijst zijn we aangekomen bij Villa Borghese. Na alle gebouwen, architectuur en fonteinen is er wellicht wat behoefte aan groen. Je bent bij Villa Borghese dan helemaal op de juiste plek. Dit staat namelijk bekend als niet alleen het grootste, maar ook zeker het mooiste park van Rome. Het complete park hoorde ooit bij de villa die op dit landgoed staat. Dit was eigendom van de extreem rijke kardinaal Borghese.

Vanaf het jaar 1903 is echter besloten om het park eigendom van Rome zelf te maken. Hierdoor is het dus een openbaar park en mag je het als toerist gewoon betreden. Wil je tegelijkertijd toch nog even een stukje cultuur snuiven? Bezoek dan het Galleria Borghese. Dit is een museum met verschillende beelden en schilderijen. Bijvoorbeeld gemaakt door Bernini en Leonardo da Vinci.

Villa Borghese Rome

Download je gratis reisgids Rome

Tours en tickets in Rome

 

Waar ligt Rome op de kaart?