logo
Blog
Top
Top bezienswaardigheden Kroatië

Citygidsen

De mooiste top bezienswaardigheden in Kroatië voor een rondreis
Top bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden Kroatië voor je rondreis

Vond je dit een leuke reisgids? Geef je het dan 5 sterren? post

Kroatië stijgt met jaar op jaar in de populariteit als toeristische bestemming. Terwijl je langs de Dalmatische kust van de prachtige turquoise Kroatische stranden al langer op toeristen kon rekenen, trekken de historische bezienswaardigheden in Kroatië nu veel meer bezoekers dan ooit tevoren. Terwijl de rustieke huisjes met oranje pannen daken tegen de achtergrond van een prachtige blauwe lucht misschien al reden genoeg zijn om Kroatië te bezoeken, heeft deze Midden- en Zuidoost-Europese regio veel te bieden op het gebied van avontuur en entertainment.

Niet alleen dat, Kroatië erkent vanwege zijn spectaculaire schoonheid, er zijn hier talloze tv-shows en films opgenomen waaronder Game of Thrones. De weelderige glooiende heuvels en kalme wateren van de Adriatische Zee trekken elk jaar duizenden mensen van over de hele wereld. Ontdek in dit artikel waarom je tijdens je volgende vakantie naar dit land moet afreizen.

Top bezienswaardigheden om te ontdekken in Kroatië

Kroatië heeft zichzelf omgevormd tot een Riviera van Oost-Europa. Met zijn sprankelende ongerepte stranden, warme zonnige kustlijn en talrijke historische monumenten die het land bezaaid zijn, is er veel te zien en te doen in Kroatië. De mensen in Kroatië zijn vrolijk en vriendelijk, en de verrukkelijke keuken zal ervoor zorgen dat u zich overgeeft aan al uw gastronomische fantasieën, want laten we eerlijk zijn, calorieën tellen niet mee op vakantie.

Deze stijging van het aantal bezoekers is voornamelijk te danken aan de UNESCO-werelderfgoedlocaties in Split en Dubrovnik, sprankelende watervallen zoals Plitivice en Krka, hoge bergen en honderden eilanden. Of je nu een natuurliefhebber, geschiedenisliefhebber of strandliefhebber bent, Kroatië is een must om te bezoeken om lekker eten, voortreffelijke lokale wijnen en lokale cultuur te ervaren.

Ben je op rondreis in Kroatië, download onze gratis reisgids Kroatië met een complete rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden van het land.

Reisgids Kroatië

De hoofdstand Dubrovnik

Dubrovnik is een van de weinige overgebleven ommuurde steden ter wereld. Verspreid langs de kust van de aquamarijn Adriatische Zee, is de stad de meest magnifieke toeristische bestemming in Kroatië en wordt vaak de Parel van de Adriatische Zee genoemd.

De gezellige, zonovergoten straten, aan weerszijden omzoomd met aristocratische palazzi en barokke kerken van Dubrovnik, zijn voornamelijk te voet bereikbaar. Breng een bezoek brengen aan de talrijke cafés en bars langs de kronkelende straatjes, zodat je kan rondhangen met de lokale bevolking en de stad van dichtbij kunt leren kennen.

De rotsachtige kusten bieden de mogelijkheid om langs de kustlijn te luieren en te genieten van de warme zon, zodat u naar huis kunt gaan met de prachtige kleur van de Middellandse Zee. Niet alleen dat, mogelijkheden om te duiken en zeekajakken zijn ook beschikbaar voor sensatiezoekers. Ontdek de mooiste stranden van Dubrovnik en bezienswaardigheden Dubrovnik hier.

Reisgids Kroatië Dubrovnik

Plitvice Meren National Park

Het Nationaal Park Plitvicemeren, met een oppervlakte van 30.000 hectare, is het grootste van Kroatië en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De adembenemende, weelderige schoonheid van de regio trekt duizenden lokale en internationale bezoekers om deze plek te bezoeken en zijn natuurlijke pracht te bewonderen.

Talloze grote en kleine watervallen markeren het gebied, die naadloos over kalksteenrotsen stromen. Dit water creëert vervolgens meren en dammen waar een verscheidenheid aan vissen en schaaldieren gedijen. De grotten werden gevormd om onderdak te bieden aan de vele soorten dieren in het wild die in deze regio te vinden zijn, waaronder beren, wolven en verschillende vogelsoorten.

Het prachtige karstlandschap met groene weiden biedt zijn bezoekers van de Plitivice meren een spectaculair gezicht in de vorm van onderling verbonden watervallen. De natuurlijke tufsteen barrières vormen een unieke en opvallende reeks meren, waardoor dit Nationaal Park een bijzonder schouwspel is.

De smaragdgroene wateren zijn helder en adembenemend, waardoor de toeschouwers versteld staan van de natuurlijke schoonheid. Het gebied is toegankelijk via een wandeling, maar voor de minder actieve bezoekers zijn er ook pendelbussen beschikbaar.

Reisgids Kroatië Plitvice meren

De historische stad Split

Tijdens je rondreis Kroatië is een bezoek aan Split zeker een must. Een prachtige mix van historische monumenten en moderne verstedelijking, is de op een na grootste stad van Kroatië en de grootste in de regio Dalmatië. Talloze ruïnes die dateren uit het Romeinse rijk liggen verspreid over de stad, waaronder een bruisende waterkant en restaurants die de meest overheerlijke zeevruchten serveren.

Het paleis van Diocletianus, een UNESCO-werelderfgoed gebouwd voor de Romeinse keizer Diocletianus, is een must om te bezoeken in Split. Het paleis is goed bewaard gebleven toen de stad er door de eeuwen heen omheen groeide. Het bestaat uit een kelder, een Cardo en een Peristylium.

Als je een Game of Thrones-fan bent, zal dit paleis je bekend voorkomen, want het is de plek waar Daenerys haar draken hield! Gelegen in het paleis van Diocletianus is de Sint-Domniuskathedraal, de oudste kathedraal ter wereld, gebouwd in de 7e na Christus. Je kunt de klokkentoren van de kathedraal beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden in Split

Oude stad van Split

De oude stad van Split is iets voor jou als je van rustieke stadjes houdt die niet vol zitten met toeristen. Bestaande uit uitsluitend voetgangersvriendelijke looppaden en glanzende geplaveide paden die door de regio slingeren, zal de oude stad u doen terugdenken aan vervlogen tijden.

Terwijl de zon ondergaat en de hele stad baadt in gouden licht, krijgt de stad een mystieke uitstraling en voelt het alsof je een eeuw of twee terug bent getransporteerd. Maar laat u niet misleiden door het uitzicht van de stad.

Het Volksplein of Narodni Trg ligt in het hart van de oude stad, van waaruit talloze restaurants, bars en cafés naar buiten stromen. Bezoek Orka Restaurant voor een aantal heerlijke eigentijdse gerechten samen met de beste zeevruchten voor mijlen. Er is ook het Pasta Lab waar je terecht kunt voor smakelijke traditionele pasta’s en pizza’s.

Riva Promenade in Split

De Riva Promenade, vaak de Riva genoemd, is een van de drukste locaties in Kroatië. De brede strook van sprankelend wit en grijs stenen pad langs een prachtige waterkant staat altijd vol met lokale bewoners en toeristen.

Een van de belangrijkste redenen voor zijn populariteit is de nabijheid van het paleis van Diocletianus. De hoge palmbomen die wuiven in de koele bries met schaduwrijke banken eronder bieden de bezoekers de mogelijkheid om te ontspannen en tot rust te komen.

Talloze cafés, restaurants en voedselkarren langs de kust, zodat u een hapje kunt eten terwijl u geniet van alle spectaculaire schoonheid die om u heen ligt. Veel mensen gebruiken deze promenade ook als een plek om veerboten naar verschillende eilanden te nemen.

Als je op zoek bent naar de perfecte manier om de adembenemende kustlijn van Kroatië in je op te nemen, dan is een plek langs het gedeelte van de Riva Promenade de beste keuze. Je kunt dit gebied op eigen gelegenheid verkennen of rondleidingen volgen, die je alles vertellen over de historische locaties langs de boulevard en zelfs de eetgelegenheden die het proberen waard zijn.

Promenade Split

Het amfitheater in Pula

De Arena van Pula, ook wel het amfitheater van Pula genoemd, is een van de beroemdste bezienswaardigheden in Kroatië. Gebouwd in de 1e eeuw na Christus, was de arena van Pula waar ongeveer twintigduizend mensen konden samenkomen om getuige te zijn van gladiatorengevechten.

Structureel vergelijkbaar met het Colosseum in Rome, werd dit theater gebouwd onder het recht van keizer Vespasianus op hetzelfde moment als het Colosseum. Het was meer elliptisch dan rond en werd gebruikt als locatie voor verschillende toernooien en theatervoorstellingen.

Het is het enige Romeinse amfitheater waarvan alle vier de zijtorens volledig bewaard zijn gebleven. Tegenwoordig wordt deze arena gebruikt als locatie voor tal van activiteiten, waaronder het Pula Film Festival, vele concerten, opera, ballet, sportwedstrijden en biedt het plaats aan ongeveer 5000 toeschouwers.

Het amfitheater van Pula bevindt zich buiten de stadsmuren. De ondergrondse gangen die voorheen werden gebruikt als looppaden voor de gladiatoren, zijn nu locaties voor wijnbouw- en olijfteelttentoonstellingen. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Pula

Arena Pula in Kroatië

Het fort van Klis

Het dorp Klis ligt in de vallei tussen Mosor en Kozjak. Het kleine stadje ziet eruit als iets uit een sprookje, bezaaid met weelderige olijfgaarden en uitgestrekte wijngaarden. Het grote middeleeuwse 2000 jaar oude Klis-fort, verspreid langs een kalkstenen klif, met een hoogte van z’n 300 meter, promoot ook dit beeld. Niet alleen dat, maar dit fort geeft de bezoekers ook een uitzicht op de stad Split en de prachtige Adriatische zee daarachter.

Het is ook open voor het grote publiek en u kunt het terrein en de looppaden geheel op eigen gelegenheid verkennen zonder enige hinder van touwen of gesloten deuren. Je kunt ook een kleine vierkante kerk vinden in het hart van het bovenste fort, gewijd aan St. Vitus. Het beste van een bezoek aan dit fort is dat het een locatie is die nog niet beroemd is, daarom zal je meestal een paar medetoeristen in de regio vinden en, als je geluk hebt, kun je zelfs op enkele prachtige foto’s klikken zonder een stelletje willekeurige mensen op de achtergrond.

Kroatië is een opkomende toeristische bestemming die alle pracht van Europa biedt met de extra voordelen van historische bezienswaardigheden in Kroatië. Het land staat vol met prachtige culturele en natuurlijke bezienswaardigheden die wachten om ontdekt te worden, vooral als je op zoek bent naar een budgetvriendelijk uitje. Van de sprankelende witte zandstranden tot oude forten en amfitheaters. Niet alleen dat, de traditionele Kroatische keuken, de heerlijke zeevruchten en wijn van de lokale wijngaarden maken dit land tot een must-have op je reis-bucketlist!

Download je gratis reisgids Kroatië